English Practice Set

 English Practice Set

MCQ Practice Set 1 for TET

English Practice Set
TET Practice Set English 


ইংরেজি  যে কোনো পরীক্ষার জন্য একটি গুরুত্বপূর্ণ বিষয়। প্রাইমারি বা আপার প্রাইমারি টেট পরীক্ষাতে উত্তীর্ন হওয়ার  জন্য ও খুব গুরুত্বপূর্ণ হল ইংরেজি । 
আজ আমরা ৩০ নম্বরের একটি  ইংরেজি প্র্যাক্টিস সেট (English Practice Set for TET ) শেয়ার করছি। এই English MCQ Practice Set টি অংশগ্রহণ করার পর আপনি আপনার ইংরেজি বিষয়ের উপর প্রস্তুতি কতটা মজবুত নিজেই বুজতে পারবেন। 
প্র্যাক্টিস সেটটির শেষে প্রত্যেকটি MCQ প্রশ্নের যথাযত উত্তর দেওয়া আছে। প্রশ্নের উত্তর গুলি একটি OMR শিটে করার পর উত্তর যাচাই করতে পারেন। 
English Practice Set | WB TET

Mark correctly the synonym of the following words: (Q.no. 1 to 3)

1. Alacrity
(A) Cheerful
(B) Noisy
(C) Rude
(D) Untidy 

2. Combat 
(A) Clever
(B) Bravery
(C) Fight
(D) Critical

3. Arid
(A) Wet 
(B)Plain 
(C) Calm
(D) Dry 

Read the following passage to answer Q.no ( 4 to 8) 

 From the moment we are born, we cannot live alone, we stand in continual need of
assistance of all around us for body and soul and spirit; we need clothes which other men
make; houses which other men build; food which other men produce: we have to get our
livelihood by working for others, while others get their in return by working for us. We
need weavers to make our clothes, masons to build our houses; parents to take care of
us in our childhood; teachers to educate us. Thus we need a host of other people, lawyers
to make laws to secure our rights and property, masters to teach as our trade, and friends
to comfort us in sorrow and to share our joy.

4. We need to comfort ourselves in sorrow.
(A) masons
(B) teachers
(C) lawyers
(D) friends.

5.Our clothes are made by
(A) weavers.
(B) masons
(C) artisan
(D) teachers.

6. Masons make _______ for us.
(A) houses.
(B) food.
(C) clothes
D)laws.

7. We are educated by
(A) lawyers
(B) poets
(C) writers.
(D) teachers

8. The essence of the passage is
(A) we cannot live alone.
(B) we can live without the help of others.
(C) we are not friends.
(D) None of these 

Find out the correct sentence.
9. (A) The English is our international language
(B ) An English is our international language.
( C) English is our international language
(D) None of these

10. (A)There are few pencils in the box.
(B) There are a few pencils in the box.
(C) There are the few pencils in the box.
(D) There are the few pencil in the box.

11. (A) The cow is a useful animal.
(B) The cow is an useful animal.
(C) A cow is an useful animal
(D) None of these.

Fill in the blanks. (Q.no 12 to 16) 
12. Dog lives in
(A) den
(B) byre
(C) kennel
(D) coop

13. Documents are kept in-
(A) archives
(B) wardrove
(C) pantry
(D) museum

14. The baby of sheep is called –
(A) fry
(B) Colt 
(C) lamb
(D) kid

15. The sound of hound is called
(A) croak
B) )bay
(C) neigh
(D) grunt

16. That can be heard is called –
(A) visible
(B) edible
(C) audible
(D) miser 

Read the poem given below and answer the questions that follow by selecting the most appropriate option. (Q.no. 17 to 20)
                        LEISURE
What is this life, if full of care,
We have no time to stand and stare?
No time to stand beneath the boughs
And stare as long as sheep or cows?
No time to see, when woods we pass
Where squirrels hids their nuts in grass?
No time to see, in broad day light,
Streams full of stars like skies at night?
No time to turn at Beauty’s glance
And watch her feet, how they can dance?
No time to wait till her ‘mereth can
Enrich that smile her eyes began?
A poor life this if, full of care,
We have no time to stand and stare.
      
                        —- William Henry Davies



17. What do you mean by “Leisure’?
(A) freedom
(B) free time
(C) pleasure
(D) free mind

18. Full of care means
(A) full of love
(B) full of affection
 (C) full of worry 
(D) full of hatred

19. The poet has compared nature to
(A) a beautiful stream
(B) a beautiful lady
(C) the woods
(D) the corn field

20. The streams seem to be full of stars because of the
(A) sun shining on the rippling water
(B) reflection the stars on the water
(C) small waves seen on the surface of the water
(D) star fish infested in it.

21. The classical order ot teaching four skills is
(A) speaking-listening-reading-writing
(B) listening-speaking-reading-writing
(C) speaking-listening-writing-reading
(D) listening-speaking-writing-reading

22. A diverse classroom means
(A) classroom consisting of various background ability and need
(B) a classroom consisting of variety of religion
(C) a class with students speaking in many languagcs
(D) all these.

23. Remedial teaching is needed
(A) at the beginning of the course
(B) in the middle of the course
(C)-at the end of the course
(D) a day before final examination

24. IEP stands for-
(A) Individual English Practice
(C)Individualised Educational Programme
 (D) Indian English Practice
(B) Ingenious English Practice

25. I do not like to entertain guests _______ lunch time.
(A) at
(B) of
(C) on
(D) from 

26. She is very different ___ her sister.
(A) to
(B) from
(C) on
(D) of 

Mark correctly the antonym of the following words. (Q.no 27 to 29) 

27. Moral
(A) ethical
(B) upright
(C) virtuous
(D) vicious 

28. Casual
(A) occasional
(B) accidental
(C) incidental
(D) regular

29. Irate
(A) angry
(B) calm
(C) wrathful 
(D) annoyed 

30. Children ______ in the park now.
(A) plays
(B) is playing 
(C) was playing 
(D) are


Answer:  1.A    2.C    3.D    4.D   5.A    6.A    7.D    8.A    9.C    10.B    11.A    12.C    13.A    14.C    15.B    16.C    17.B    18.B    19.A    20.B    21.A    22.A    23.C    24.C   25.A    26.B    27.D    28.D    29.B    30.D

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Sharing Is Caring:

Leave a Comment